Hvorfor er en strandtur godt for helbredet?

hvorfor er en strandtur godt for helbredet

Sommeren nærmer sig med hastige skridt, og tiden er snart inde til at tilbringe noget kvalitetstid på stranden. Der findes ikke noget bedre end at komme ud i naturen og få en dejlig afslappende dag på stranden og i bølgen blå, langt væk fra hverdagens trivialiteter og stress. En strandtur er ikke kun fremragende til at sænke stressniveauet, det er også godt for helbredet og kroppen.

D-vitamin

Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin. D-vitamin optages enten i kroppen gennem kosten eller dannes i kroppen, når den udsættes for sollys. D-vitamin er meget vigtigt, fordi det hjælper kroppen til at optage kalk. Kalk er nødvendigt for at styrke dine tænder, knogler og muskler. Immunforsvarets T-celler, også kaldet dræber-T-celler, er også afhængige af D-vitamin til bekæmpelse af bakterier, virus og kræft i kroppen.

Mangler kroppen D-vitamin, betyder det, at immunforsvaret svækkes. Det medfører, at kroppen bliver mere modtagelig for en lang række sygdomme. Samtidig øges risikoen for knogleskørhed.

Kroppen optager i en mindre grad D-vitamin gennem kosten. Det sker eksempelvis fra fede fisk, kød, æg og mælkeprodukter. Ifølge Sundhedsstyrelsen og andre sundhedseksperter er det vanskeligt at få dækket hele behovet for D-vitamin udelukkende gennem kosten. Derfor  er sollyset en vigtig kilde til D-vitamin. I nogle af vores nordiske nabolande tilsættes fødevarer D-vitamin for at øge mængden, der kan optages gennem kosten. Det estimeres, at en normal person optager ca. 20 % af behovet for D-vitamin gennem kosten. Mens størstedelen, ca. 80 %, dannes i kroppen, når den udsættes for solens stråler.

Dilemmaet med solens stråler og den efterfølgende dannelse af D-vitamin er, at en overeksponering af sollys ved eksempelvis uhensigtsmæssige solvaner, overdreven solbadning eller manglende solbeskyttelse kan betyde, at der opstår skader i huden enten i form af modermærkekræft eller hudkræft.

Solstråler

Når kroppen rammes af solens stråler, dannes der D-vitamin i kroppen. Solens stråler består af UVB-stråling og UVA-stråling, som du kan læse mere om i artiklen xxxx. Problemet opstår, når man anvender solcreme, der har til formål at beskytte ens hud mod solens stråler. Anvendes en solcreme med en solfaktor 30, stopper den ca. 97 % af UVB-strålerne. Det betyder, at solcremen rent faktisk hæmmer kroppens mulighed for at danne D-vitamin i huden, fordi solcremen bortfiltrerer solstrålerne. En solcreme kan ikke blokere 100% af solens stråler. Derfor vil der altid trænge en beskeden procentdel solstråler igennem solcremen og ind i huden. Faktum er, at hvis en solcreme anvendes korrekt og regelmæssigt, så producerer kroppen ikke nok D-vitamin. Den samme problematik gør sig gældende om vinteren, hvor huden ikke udsættes for solens stråler i samme grad som om sommeren, hvilket betyder, at der ikke dannes nok D-vitamin i huden.

Det betyder i princippet, at personer, der bruger solcreme, bør indtage ekstra D-vitamin som supplement til den normale kost, fordi behovet for D-vitamin ikke bliver opfyldt gennem solens stråler. Alternativt vil en eksponering over for solens stråler i 10-15 minutter uden solcreme eller anden solbeskyttelse opfylde det daglige behov for D-vitamin. Det anbefales dog at undgå solens stråler i tidsrummet 12:00-15:00, fordi solens stråler er stærkest på dette tidspunkt, hvilket øger risikoen for solskader betydeligt.

solstråler

Solskin gør os gladere

Det er videnskabeligt bevist, at de fleste personer har en tendens til at blive lykkeligere i sommerens varme måneder end i vinterens kolde måneder. Faktum er, at lys har en direkte anti-depressiv effekt. Solskin og de lysere dage påvirker vores humør positivt og gør os gladere. En strandtur er et fremragende middel til at koble af fra hverdagens stress. Bare ordet ”strandtur” får gang i kroppens egne naturlige lykkehormoner – endorfinerne. Endorfinerne får os til at føle velbehag, glæde og tilfredshed, ved en høj koncentration.

Stranden er et vidunderligt og magisk sted. Naturen kommer tættere på. Vinden er forfriskende, og sandet virker afslappende. Solstrålerne på huden er dejligt og sundt for kroppen. Lyden af havets bølgebrus er ren meditation. Der findes næsten ikke en bedre måde at få genopladt batterierne på og genstartet kroppen end en strandtur.

 

Sand er naturens eget middel til eksfoliering

Har du nogensinde spekuleret over, hvorfor det føles behageligt at gå barfodet på sandet på stranden? Det er, fordi din fod er et sandt mesterværk, der består af mere end 26 knogler, 100 muskler og sener, samt over 7200 nerveender i hver fod. Når din fod betræder de bittesmå sandkorn, stimuleres nerveenderne under dine fødderne, og du vil opleve, at de tilpasser sig det bløde underlag. Dine fødder virker som kroppens støddæmpere mellem sandet og trykket fra kroppen, hvilket betyder, at fødderne gennemgår en form for zoneterapi, når du går barfodet på strandens sand.

Bevæger du dig ned i strandkanten og går barfodet i det våde sand, vil sandet virke som naturlig eksfoliering af fødderne. Ønsker du dig en fuld krops eksfoliering, så er det bare at efterligne vores kære firebenede venner og rulle dig i sandet i vandkanten. Eksfoliering (også kaldet peeling) fungerer ved, at de bittesmå sandkorn fjerner alle hudens overfladiske lag af døde hudceller, når huden kommer i kontakt med sandet. Dette øger blodcirkulationen i huden og styrker dens fornyelsesproces, hvilket gør huden meget renere, sundere og smukkere. Efter en strandtur bør du altid smøre din hud ind i en nærende creme eller en fugtighedscreme, der hjælper til at forsegle fugten i din hud og gøre den mere glat og blød.

Fødder i sand

Saltvand er sundt for sjælen og kroppen

På en varm sommerdag på stranden findes der intet bedre end at tage et afkølende dyp i bølgen blå eller en svømmetur. En forfriskende tur i havet er både godt for sjælen og din krop, fordi havet indeholder mange naturlige mineraler, der hjælper kroppen med at afgifte og helbrede. Læger og alternative behandlere har altid anbefalet kure med havvand mod psykiske lidelser, fysiske skavanker og helbredsproblemer. Det er også almindelig kendt, at hudproblemer kan heles i havvand. Bumser, svamp og betændelse kan næsten kureres, mens alvorligere hudproblemer som eksem og prosasies kan lindres ved kontakt med havvand.

Et af de naturlige mineraler, der findes i havet og optages gennem din hud, er jod. Jod hjælper kroppen med at bekæmpe infektioner, og det er samtidig afgørende for vores stofskifte. Magnesium er et andet stof, der findes i havet. Magnesium har en beroligende og afslappende effekt på vores nerver. En lang svømmetur er desuden velegnet til at mindske stress og øge følelsen af velvære, specielt ved forhold som gigt og stivhed i kroppen.

Saltvand er den perfekte hudpleje, der gør huden sundere, renere og smukkere, fordi saltet i havvand virker som en naturlig eksfoliering af kroppen. Saltet i havvandet hjælper desuden med at fjerne de døde hudceller fra huden og fremmer produktionen af ​​nye hudceller.

Saltet i havvand har mange fordele, det forbedrer din huds tekstur, det øger dens elasticitet samtidig med, at havvand kan lindre og helbrede mange hudmæssige ubehageligheder. Du kan med andre ord hoppe i bølgen blå og blive naturligt helbredt.

 

Du forbrænder flere kalorier på stranden

En strandtur er som regel forbundet med en eller anden form for fysisk aktivitet, og derfor er det et glimrende sted til at forbrænde nogle ekstra kalorier. Uanset om du svømmer, jogger, dyrker gymnastik, spiller beachvolley, bygger strandens flotteste sandslot eller bare går en lille tur i strandkanten, så forbrænder du flere kalorier, end du normalt gør. Det skyldes, at sand er blødt, hvilket betyder, at det kræver ca. 1,5-2,5 mere arbejde for kroppens muskler at bevæge sig almindeligt på sand end ved at bevæge sig på et normalt underlag med samme hastighed. Blødt og tørt sand kræver naturligvis en del mere energi og arbejde fra kroppens side af end fugtigt og hårdt pakket sand.

Det samme gør sig gældende ved svømning. Svømmer du den samme distance i henholdsvis en svømmehal og i havet, så er der en mærkbar forskel. Der er hårdere modstand fra vandet og strømmen i havet, og man forbrænder derfor flere kalorier.

Uanset hvilken aktivitet du laver på stranden, så forbrænder du flere kalorier end normalt. Samtidig kan  den friske luft, solens stråler, vandet og naturen være med til at øge motivationen til at forbrænde nogle ekstra kalorier ved fysisk aktivt.

Derfor er en strandtur er godt for helbredet

Der findes mange gode grunde til, hvorfor en strandtur er godt for helbredet. Det er godt for sjælen, helbredet og kroppen. En strandtur er afslappende og afstressende. Solens stråler hjælper dig med at optage D-vitamin samtid med, at solskin gør dig gladere. Sandet og havvandet er naturens eget rensemiddel til kroppen og huden. Havvandet fylder vores hud med mineraler, og det er fremragende til at helbrede beskadiget og irriteret hud. Sandet hjælper desuden vores kroppe til at forbrænde flere kalorier ved fysisk aktivitet. Sandet, havvandet og solens synergi gør os renere, sundere og smukkere. Og det bedste af alt, det er gratis – PS: Husk solcreme.

Skriv et svar

Skriv venligst en kommentar!
Skriv venligst dit navn her