Find den bedste solcreme uden skadelige indholdsstoffer

Den bedste solcreme

Inden du vælger en solcreme, bør du være opmærksom på en række faktorer, der alle har en afgørende indflydelse på, hvilken solcreme, der er den bedste solcreme for dig og din hud.

Solcreme har til formål at beskytte din hud mod sollysets skadelige ultraviolette stråling. De fleste solcremer indeholder et fysisk filter, et kemisk filter eller en kombination. Det fysiske filter virker ved, at der lægges et hvidt lag på din hud, der reflekterer solens stråler, mens det kemiske filter er et stof, der på samme måde som din hud absorberer de ultraviolette stråler og omdanner dem til varme. Solcremer indeholder ofte også parfume, blødgørende og fugtighedsgivende komponenter.

Solcremer produceres i et utal af varianter og kan købes både som creme, lotion, gel eller spray. Det frarådes at bruge spray, da man med spray ofte påføre huden et for tyndt lag solcreme, hvilket reducerer virkningen af solcremen og øger risikoen for solskoldning.

Hvad betyder faktor solcreme?

Solcremer i Danmark er alle mærket med et faktortal eller en SPF (Sun Protection Factor). Faktortallet er kun et vejledende tal. Solcremernes faktortal kan inddeles i kategorier efter, hvor godt de beskytter og hvor høj en procentdel af UVB-strålerne, huden rammes af. UVB-strålerne er de ultraviolette stråler, der giver huden farve, enten den brune farve eller den skadelige røde farve ved solskoldninger og solskader.

Solcremefaktor

Faktortallet er kun vejledende, da flere forhold, så som hudtype, mængden af solcreme, antallet af påsmøringer, tid og sted etc., har indflydelse på beskyttelses effekten. En solcreme med faktor 50 giver ikke dobbelt så god beskyttelse som en faktor 25. Faktor 30 stopper ca. 97% af UVB-strålerne, mens en faktor 15 stopper ca. 93% af strålerne.

En solcreme med faktor 50 ikke give en høj beskyttelse, hvis huden kun smøres ind i et tyndt lag creme. Ved et for tyndt lag kan beskyttelsen reduceres betydeligt, faktisk helt ned til, hvad der svarer til en faktor 12, selvom der bruges en faktor 50. Nedenstående tabel viser, hvor høj en procentdel af de ultraviolette UVB-stråler en solfaktor på 2, 15, 30 og 50 stopper.

Solfaktor

Hvilken solfaktor?

Uanset, hvilken hudtype man har, så bliver ens hud påvirket af solens ultraviolette stråler. Alle hudtyper reagerer forskelligt på strålingen. Derfor er det vigtigt, at man kender sin hudtype, hvis man vil minimere risikoen for solskoldning, rødme og andre solskader. Brug nedenstående skema som en vejledende guide til at finde din hudtype og den tilhørende solcremefaktor, du bør anvende:

Der skelnes mellem 6 grundlæggende hudtyper:

hudtyper

Skemaet er kun vejledende. Det er altid en god ide at undgå solskader ved at bruge en højere solfaktor på de udsatte områder på kroppen, hvor det enten er svært at dække huden til, eller hvor huden er tynd som for eksempel ansigtet, nakken, hænder og fødder.

Mængden af solcreme

Den hyppigste fejl ved brug af solcreme er mængden af solcreme, der anvendes. En solcreme er kun effektiv og har kun en beskyttende virkning, hvis den bruges i rigelige mængder. Ifølge dermatologer og eksperter bør man anvende 30-40 ml. til at dække en voksen krop. En god huskeregel er: 1 krop = 1 håndfuld. Anvend hellere for meget solcreme end for lidt. Hvis du bruger for lidt solcreme, bliver solfaktoren og dermed beskyttelses effekten markant forringet, hvilket betyder en øget risiko for solskoldning og solskader.

Antallet af påsmøringer

Solcreme bør altid påføres huden 20 min, inden du bevæger dig ud i solens stråler.
Et tykt lag solcreme er ikke ensbetydende med, at du kan opholde dig i solen lige så lang tid, som du har lyst til. Normalt vil en solcreme virke i nogle timer, efter du har smurt din hud ind i den. Ingen solcremer holder til, at man både sveder, bader og tørrer sig med sit håndklæde. Derfor er det nødvendigt at smøre sin krop ind jævnligt, for at opretholde den beskyttende effekt over for solens ultraviolette stråler.

Ved kontakt med vand og badning anbefales det, at man bruger en vandfast eller vandafvisende solcreme. En vandfast eller vandafvisende creme kan miste op mod 50% i effekt efter kontakt med vand. Så selvom du bruger en vandfast creme, er det vigtigt, at du smører solcreme på kroppen igen efter svømmeturen.

Solcremens holdbarhed

Holdbarheden for solcreme kan være op til 1 år, hvis cremen er blevet opbevaret mørkt og køligt. Såfremt solcremen har været udsat for varme, eksempelvis i en taske på stranden, vil solcremen miste sin virkning med tiden. Derfor anbefales det ikke at gemme den i længere tid. Hvis cremen er blevet grumset, har skiftet farve, lugter, eller du er i tvivl om solcremens holdbarhed, så smid den ud.

Solcreme test

Forbrugermagasinet TÆNK har flere gange testet forskellige solcremer – senest i 2016 . Resultaterne viser gang på gang, at pris og kvalitet ikke hænger sammen. Testresultaterne viser ofte at de billige solcremer faktisk er et langt bedre køb end mange dyre mærkevaresolcremer. Det samme viser flere undersøgelser fra udlandet. Flere tests viser, at dyre solcremer fra velkendte mærkevarer ikke lever op til, hvad de lover, samt at en dyrere pris ikke garanterer en bedre eller højere beskyttelse.

Flere deklarationstests har desuden vist, at solcremer kan indeholde allergifremkaldende stoffer i forbindelse med parfume, konserveringsmidler eller de kemiske UV-filtre. De kemiske UV-filtre har været forbundet med en mistanke om at have hormonforstyrrende egenskaber, hvilket har resulteret i, at Stoffet 4-MBC (4-methylbenzylidenecamphor) er blevet forbudt i solcreme i Danmark, mens stoffet stadig findes i solcremer i udlandet.

Solcreme uden parabener

Parabener er konserveringsmidler, der bliver brugt for at forhindre vækst af svampe og bakterier i solcremer og andre kosmetiske produkter. Parabener er genstand for meget opmærksomhed, og deres egenskaber og virkninger har været diskuteret i årevis. Forskerne har dog svært ved at give et entydigt svar på, om parabener er hormonforstyrrende, og hvorvidt de kan have en direkte skadelig effekt på kroppen. Usikkerheden har dog medført, at vise typer af parabener er blevet forbudte både i Danmark og hele EU. Såfremt du vil undgå parabener, så kig om indholdsdeklarationen på solcremen har ingredienser, hvor ”paraben” indgår.

Det kan virke uoverskueligt for en almindelig forbruger at forstå varedeklarationen bag på emballagen på solcremer og selv vurdere, om indholdet kan være allergifremkaldende eller hormonforstyrrende. Men hvis du vil vide mere om kosmetik, solcreme og parabener, så findes der nyttig information på Miljøministeriets webside om personligpleje. Link: Miljøministeriet

Ikke alle solcremer har samme indholdsstoffer. Reagerer huden på en solcreme, så kontakt apoteket eller lægen for at finde en solcreme med andre indholdsstoffer, der passer bedre til din hud og dit behov.

Selvom varedeklarationen bag på en solcreme kan virke uoverskuelig at forstå, så findes der faktisk forskellige mærkeordninger på solcremer, der stiller ekstra høje krav til producenterne af den pågældende solcreme. Mærkerne øger produktets troværdighed gennem dokumentation og kontrol af, at indholdet lever op til de fastsatte krav, og beskytter dig dermed bedre som forbruger.

Svanemærket

svanemærket

Svanemærket: Svanen er det nordiske miljømærke. Svanemærkede solcremer stiller strenge krav til indholdet af stofferne i solcremer. Der må ikke tilsættes allergifremkaldende stoffer, hormonforstyrrende stoffer, eller andre stoffer, der kan give anledning til skadelige effekter. Parabener er forbudt. Parfume kan forekomme i en meget begrænset mængde. Samtidig stilles der også miljømæssige krav til solcremens emballage.Du kan læse meget mere om Svanemærket på deres hjemmeside: nordiske miljømærke

UVA-mærket

UVA-mærket

UVA-mærket: UVA-mærket angiver, at solcremen lever op til EU-reglerne. Dvs den yder beskyttelse mod UVA-strålerne på minimum en tredjedel af UVB-beskyttelsen. Solfaktoren (SPF), der er angivet på solcreme, kan give en falsk tryghedsfornemmelse. Det er fordi den kun udtrykker graden af beskyttelse mod UVB-strålerne – ikke mod UVA-strålerne. UVB-strålerne er årsagen til, at man enten bliver brun eller solskoldet. Derimod er UVA-strålerne er de stråler, der ælder huden og påvirker kroppens immunsystem. Er solcremens emballage mærket med UVA-mærket, så er det en garanti for, at solcremen beskytter godt mod UVA-strålerne.

Allergimærket

Astma-Allergi mærket

Allergimærket: Allergimærket er et dansk mærke, der viser, at produktet er deklareret i samarbejde med Astma-Allergi Forbundet. Hvis solcremen har et Allergimærke, betyder det, at Astma-Allergi Danmark har gennemgået solcremens ingrediensliste, og risikoen for at udvikle en allergi ved at bruge solcremen ifølge deres vurdering er minimal. Samtidig betyder Allergimærket, at solcremen ikke indeholder parfume, farvestoffer eller kendte allergifremkaldende stoffer. Du kan læse meget mere om Astma-Allergi Danmark på deres hjemmeside: Astma-Allergi Danmark

Billig solcreme

En solcreme har kun en beskyttende effekt, hvis den bruges i rigelige mængder. Ifølge dermatologer bør man anvende 30-40 ml. til at dække en voksen krop, dvs. 1 voksen krop = 1 håndfuld solcreme. 1 flaske solcreme på 150 ml. rækker altså kun til ca. 4-5 gange på stranden for en voksen person. Det betyder kort sagt, at solcreme hurtigt kan blive et dyrt bekendtskab, hvis du ønsker en rigtigt god beskyttelse og en flot, sund, brun hud.

Solcremer kan være dyre, specielt solcremer med en høj solfaktor. Solfaktor 50 stopper ca. 98% af UVB-strålerne, mens en solfaktor 30 stopper ca. 97 % af strålerne. Det betyder, at du kun får 1% mindre beskyttelse, hvis du eksempelvis køber en solcreme med faktor 30 i stedet for en faktor 50. Derfor kan alternativet til en dyr solcreme med en meget høj beskyttelse være at købe en mindre dyr solcreme med en mellem beskyttelse, og så i stedet bruge rigeligt af den og smøre den oftere på. En solfaktor med høj beskyttelse eller en solfaktor 50 kan dog være en god ide, hvis du skal en tur på ferie eller er overfølsom over for solens stråler.

Solcremer produceres i et utal af varianter og kan købes både som creme, lotion, gel eller spray. Derfor kan det være svært at vælge, hvilken solcreme, der lige præcis vil være den bedste for dig, men generelt set er der nogle billige solcrememærker, der altid scorer høje point i solcremetests og som typisk vil være et godt valg.

Den bedste solcreme

Derma Sollotion SPF30  sollotion fik i forbrugermagasinet TÆNK, sommeren 2016, en førsteplads! Se testen her: Solcremes test

Derma Sollotion SPF30 er i kategorien: bedste solcreme – den har en høj beskyttelse. En anden fordel er at det er billig solcreme, så i bund og grund et virkelig godt valg. Solcremen beskytter både mod solens UVA og UVB stråler hvilket er et klart plus. Den er vandfast samtid med den er hudvenlig. Den indeholder ingen parfume eller parabener, hvilket betyder at den lever op til de skrappe krav, der stilles for at kunne bære både det nordiske miljømærke: Svanemærket og Astma Allergi forbundets logo .

Køb testvindende solcreme fra Derma her!

Vælg den bedste solcreme

Inden du køber en solcreme, bør du være opmærksom på en række forhold, der har indflydelse på, hvilken solcreme, der er et rigtigt valg for netop dig og din hud. Solfaktoren, din hudtype, de kemiske stofferne i solcremen, mængden af solcreme, der bruges, samt antallet af påsmøringer, er nogle af de vigtigste faktorer, der er gode at kende, før du køber en solcreme. Faktorer som tidspunktet på dagen, refleksioner fra omgivelserne og UV-indekset kan også have betydning for dit valg af solcreme.

Det kan virke som en uoverskuelig opgave at finde den bedste solcreme, men ved at læse denne artikel og følge nedenstående råd, er du langt bedre rustet til at tage en fornuftig beslutning, når du skal vælge en solcreme, der beskytter din hud mod sollysets skadelige ultraviolette stråling.

Når du køber solcreme og er på jagt efter den bedste solcreme, så vær opmærksom på:

  • At den beskytter mod både solens UVA- og UVB-stråler
  • Er minimum faktor 15, dvs. mærket som “mellem beskyttelse”
  • Gerne er vandfast eller vandafvisende
  • Undgå solcremer med parfume
  • Vælg en solcreme med Svanemærket
  • Vælg en solcreme med Allergimærket
  • Vælg en solcreme med UVA-mærket

• Vælges en solcreme med Svanemærket, Allergimærket og UVA-mærket, så reducerer du betydeligt risikoen for, at stofferne i solcremen er allergifremkaldende eller hormonforstyrrende, samtidig med at de beskytter mod UVA-strålerne.

Husk altid at brugen af den bedste solcreme ikke er ensbetydende med, at du kan opholde dig i solen lige så lang tid, som du har lyst til. Respekter altid solen og din hud ved at bruge din sunde fornuft og følge de generelle solråd fra Kræftens Bekæmpelse. I Artiklen “Bliv hurtig brun på den naturlige måde uden solskoldninger” kan du læse om, hvordan du opnår en dejlig lækker sommerbrun kulør, på den sunde og naturlige måde.

Skriv et svar

Skriv venligst en kommentar!
Skriv venligst dit navn her